Selecteer een pagina

TOPGGZ-Stichting Topklinische GGz

Forums Achtergronden & Informatie Hulpverleningsorganisaties TOPGGZ-Stichting Topklinische GGz

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #215713
  LCSM-Beheer
  LCSM-Beheer
  Moderator

  “TOPGGz is hoogspecialistische patiëntenzorg (topklinisch en topreferent) in combinatie met wetenschappelijk onderzoek, innovatieve behandelingen en kennisverspreiding. Deze is bestemd voor patiënten die vanwege ernstige, complexe en/ of zeldzame aandoeningen onvoldoende resultaat hebben van een behandeling in de specialistische geestelijke gezondheidszorg.

  Het keurmerk wordt toegekend aan ggz-afdelingen die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van topklinische en innovatieve patiëntenzorg, klinisch wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs. Binnen GGZ inGeest bieden de TOPGGz-afdelingen gespecialiseerde zorg aan patiënten met ernstige, complexe en/of zeldzame angst-, dwang- en depressieve stoornissen en aan oudere patiënten met (neuro)psychiatrische stoornissen, voor wie een behandeling in de reguliere geestelijke gezondheidszorg onvoldoende resultaat heeft op klinische (of hoogspecialistische) zorg kan zowel binnen grote, brede ggz-instellingen worden aangeboden als door gespecialiseerde, kleinere instellingen of door bijvoorbeeld een psychiatrische afdeling van een (topklinisch) ziekenhuis of UMC. Om patiënten, verwijzers en zorgverzekeraars een garantie te bieden dat afdelingen aan hoogwaardige criteria voldoen,  heeft de stichting Topklinische GGz het Keurmerk TOPGGz ontwikkeld.

  Elke afdeling (of netwerk, een samenwerkingsverband, een programma, zorglijn etc.) kan dit keurmerk verwerven. Om hiervoor in aanmerking te komen wordt de afdeling beoordeeld op een uitgebreide reeks criteria. Deze criteria hebben betrekking op hoogspecialistische en innovatieve patiëntenzorg, toegepast wetenschappelijk (patiëntgebonden) onderzoek, onderwijs en opleiding. Maar ook patiëntenparticipatie en academische samenwerking wordt getoetst evenals het doen van effectonderzoek. En er wordt gekeken of de betreffende eenheid ook op lange termijn geborgd kan worden door de Raad van Bestuur.

  Alleen afdelingen die voldoen aan alle 14 toetsingscriteria ontvangen het TOPGGz Keurmerk.

  De visitatieprocedure  waar een visitatie ter plaatse  onderdeel van uitmaakt kunt u hier bekijken. Vanaf 2017 nodigen we bij deze visitatie ook nadrukkelijk een patiënt (of diens vertegenwoordiger) uit bij deze visitatie.

  Het keurmerk is niet een doel op zich, maar beoogt  professionals te ondersteunen bij het inrichten van hoogspecialistische patiëntenzorg. Het is bedoeld om professionals te stimuleren patiënten beter te helpen, zodat zij een perspectief hebben op herstel.”

  http://www.topggz.nl

   

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.